Our Vision

Our vision for Inglewood, is to establish a Centre of Excellence for Seniors Wellness with a focus on how we as a community can better care for our elders.

The Opportunity

West Vancouver is set to receive a rare infusion of funding for the revisioning of the Inglewood Care Centre. This project is possible through a unique partnership between Baptist Housing, BC Housing, Vancouver Coastal Health, and Canadian Mortgage and Housing Corporation.

This $500M project will replace 230 current long term care funded suites, and adds 485 new homes to Inglewood.

The result will be an intergenerational, vibrant community designed to the highest standards, with innovative new health and safety standards inspired by our learnings from COVID-19. These new protocols will better protect seniors’ health and encourage safe visits with loved ones.

This state-of-the-art community will provide a Continuum of Care for seniors where they can live in the type of home best suited to them. They can age in place in beautiful West Vancouver, with friends, family and familiar supports close by. Spouses are able to remain close within the same community, even if their individual care needs change.

Inglewood will provide new options that have never existed before for seniors in the West Vancouver District Official Community Plan.

Benefits

THE OPPORTUNITY

Funding Partners

The project is valued at almost half-a-billion dollars ($134 million total property acquisition cost and more than $350 million estimated development cost).

A unique alignment of partners will lead to significant investments from Baptist Housing ($22M est.), Vancouver Coastal Health (capital & operating funding), BC Housing ($15.5M est. grant & operating funding) and Federal Government ($9M est. grant). BC Housing is also prepared to provide the construction financing and assistance for almost the entire site reducing financing costs. To take advantage of the financial support from these partnerships however, timely approval of the Inglewood redevelopment plan is needed to ensure the viability of the overall project.

MEETING DEMAND

New affordable seniors housing

The project recognizes the needs of an aging population and offers a range of affordable housing options for them.

The West Vancouver Official Community Plan (OCP) identifies a need for 500-600 net new housing units in the Taylor Way Corridor. While the number of long term care and other residences for seniors shrinks overall in West Vancouver, Inglewood will add 485 housing and care suites to the long term care residences to meet growing demand.

AGE IN PLACE

Our “Continuum of Care” approach

Our residents will be able to age within the same community, while remaining close to friends, family and familiar supports. Spouses can remain close to each other in the same community, even if their individual levels of care start to differ.

Much needed affordable housing will also be provided in partnership with BC Housing, so team members can live onsite instead of commuting. Seniors and team members will live and work together in an intergenerational community.

HEALTH & SAFETY

An innovative ‘home-like model’

Long term care residents will enjoy living in “households of 12”, with two separate households on each floor. Each household shares its own common dining, living and activity areas to maintain a smaller, home-like experience. Everyone will have their own room with a three-piece bathroom suite.

This household model exceeds Vancouver Coastal Health’s new design guidelines, based partially on COVID-19 learnings. It allows only limited interactions between large groups of residents during a flu or other viral outbreaks. A purpose-built visiting room at the household entry allows guests to visit residents in their household without physical contact during viral outbreaks.

Accessibility is also important. Everything from counter tops, outdoor furniture and walking surfaces are designed for ease of movement.

COMMUNITY

We’ll be a good neighbour

The new long term care residences will be split over two buildings to minimize the impact on the neighbourhood.

Open access to the centre courtyard at Inglewood makes the property more inviting to the neighbourhood. The height of the south care building along Burley Drive has been reduced two storeys from the original vision and the building foundation is positioned below grade to lessen the visible height.

Traffic and noise are minimized by routing all vehicles entering Inglewood underground for parking and service deliveries. The main entrance will be on Inglewood Avenue with a second entrance and a “right-in/right-out” access on Taylor Way. A bike lane and crosswalk have been added on Burley Drive for further traffic calming.

When construction begins, workers are to be shuttled to the site from an offsite parking area to reduce the impact of construction traffic.

Menu